Bioscoop

Barbra Streisand 5 dagen in Amsterdam juni 2013.

 
 

Heel gebruikelijk is het niet, maar ook in de muziek wordt wel eens gebruik gemaakt van autocue. En ach, als Frank Sinatra dat in de nadagen van zijn carrière mocht, waarom zou Barbra Streisand het dan niet mogen? Maar waar Sinatra zijn teksten liet meelopen op een verdekt op het podium opgestelde monitor, hangt bij het Nederlandse debuut van Streisand halverwege de Ziggo Dome een flink videoscherm aan het dak.

Daarop verschijnen niet alleen de teksten van de songs, maar woord voor woord uitgeschreven ook al haar aankondigingen, grapjes en anekdotes; een groot deel van het publiek op de tribunes hoeft er het hoofd niet eens voor om te draaien om het allemaal te kunnen meelezen. Spontaan is anders, maar La Streisands hang naar perfectie én haar bühnevrees zijn legendarisch. Ongelooflijk, maar waar: het optreden in de Ziggo Dome is pas haar 94ste. In een carrière van meer dan een halve eeuw.

Zestig koppen telt het deels uit lokale musici samengestelde orkest dat haar bij haar Nederlandse concert­debuut begeleidt. Voorafgegaan door de ouverture van Funny girl, de musical die haar wereldroem bracht, betreedt Streisand het podium. In het openingsnummer On a clear day you can see forever klinkt ze hooguit een beetje onwennig, maar meteen is duidelijk dat Streisand op 71-jarige leeftijd nog maar nauwelijks minder goed klinkt dan de zangeres die ze was in de jaren zestig en zeventig.

Warm, beschaafd, verzorgd, technisch tegen de perfectie aan: haar zang is het nog allemaal , je hoeft geen doorgewinterde fan te zijn om dat te horen. Onvoorstelbaar dat iemand die zo getalenteerd is, zo onzeker kan zijn. Al helemaal omdat ze zo ongeveer de trouwste fans heeft die een artiest zich kan wensen. De sfeer in de Ziggo: ronduit devoot.

Duurder zullen concertkaartjes dit jaar niet zijn. Voor een plekje bovenaan op de tribune moest 150 euro worden betaald. Kaartjes voor een plaats voorin de zaal kostten zelfs bijna 500 euro. Daar vooraan zitten precies die BN'ers die je er verwacht. Ook Jeroen Krabbé, ja, met wie Streisand speelde in de film Prince of tides. Vanaf het podium richt ze zelfs even rechtstreeks het woord tot hem. We kunnen hem vanaf onze plaats niet zien, maar voelen hem glimmen.

Streisands hele carrière komt aan bod, maar de nadruk ligt op haar oudere repertoire, deels ontleend aan het American Songbook. Van een prachtig ingetogen schoonheid is Bewitched, bothered and bewilderd. Heel theatraal daarentegen is Don' t rain on my parade - daarvoor moet je toch echt een musicalliefhebber zijn.

De jaren zeventig, de tijd waarin in Streisands muziek wel eens een voorzichtige discobeat klonk, komen er bekaaid af. Ze zingt Guilty (dat ze opnam met Barry Gibb) en Enough is enough (indertijd een samenwerking met Donna Summer) , waar het publiek van haar best even een dansje op mag maken, maar daar blijft het bij. Oké, in de toegift is er ook nog een snippet van Woman in love, ook zo'n seventiesklassieker.

Tweeënhalf uur duurt de show. Die vult Streisand niet alleen. Meegekomen zijn ook haar zus Rosalyn en zoon Jason, met wie ze niet alleen duetten zingt, maar die ook solonummers doen. En dat houdt de boel, zacht uitgedrukt, nogal op. Voorafgaand aan de bijdrage van Jason is er zelfs een filmpje waarin we een hele serie foto's van hem te zien krijgen, van baby tot volwassen vent.

Raar? Behoorlijk, zeker bij een show met zulke hoge toegangsprijzen. Maar als Jason van het podium is verdwenen en Barbra Streisand Here's to life inzet, ben je het alweer vergeten.

Fluwelig zacht klink haar zang in dat nummer, aan franje wordt niet gedaan. En dat is zo mooi, daar doet zelfs de ronduit kitscherige bombast van het afsluitende Make our garden grow, waarin zich een enorm koor bij Streisand op het podium voegt, niets aan af.

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

Gisteren | 12:49

Beste Julius f.vinju@hccnet.nl groet Frits Vinju

...
26.11 | 13:13

Ik heb nog een foto van mijn schoonvader uit de tijd , maar weet niet hoe ik deze kan toevoegen. Dries van Eekelen bokste bij Jan Loosekoot in de Valkenburgstr

...
25.11 | 14:45

Heer Ferringa, Deze naam zegt mij niets, ik ben ook van een andere generatie, wellicht kan ik wat oudere sporters eens vragen, groet Frits

...
25.11 | 12:01

Hallo, zegt de naam Andries van Eekelen u iets ?
Nu 87 jaar en gebokst in de jaren 50.

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE