ET Almere 38 jaar

Als ik ruim 27 jaar geleden in Almere kom wonen krijg ik snel een ziek schildpadje in mijn bezit, het is een Vierteenlandschildpad / Testudo horsfieldii ssp.  Frits kijk er even naar ?  Zit in een karton doosje in een veel te koude schuur en als speelgoed voor kinderen, compleet verkeerd natuurlijk.

We gaan een lange weg te gemoet met veel geduld, goed voedsel kalk en vooral veel warmte, nu bijna 23 jaar later is hij mijn beste vriend geworden, zit in een terrarium met lampen en krijgt redelijk veel vers en goed voer, als het buiten warm is gaat hij lekker mee, sommige auto's stoppen en kijken verwonderd om hun heen, laat U een schildpad uit ??

Onderhoud is redelijk, goed schoonmaken, veel vers voer, lampen gaan relatief kort mee en moeten vervangen worden, een super fijn beestje is het geworden, voor de poezen niet bang is eerder andersom.

Is het heel warm is het strand ook erg leuk voor hem, alleen honden blijft een gevaarlijk gebeuren, sommige vonden hem leuk maar andere grommen.

http://www.huisdieren.nu/reptielen-en-amfibieen/soorten/schildpadden/vierteenlandschildpad-testudo-horsfieldii-ssp

Het is mijn maatje compleet anders dan een poes, een hond of een konijn, toch mijn vriend !

 Paardebloemen is zijn voorkeur, zijn er niet heel lang maar als dan dagelijk 10 stuks. 

Iedere zondag gaat ET in bad, een laagje warm water in een plastic bakje, dat is goed voor zijn ontlasting en ik kan de bak rustig schoonmaken.

 

Er zijn ongeveer 40 verschillende soorten landschildpadden. De landschildpadden kunnen tussen de 10 en wel 50 cm groot worden. Landschildpadden kunnen samen maar ook alleen. Een mannelijke schildpad kan namelijk opdringerig zijn, dit uit zich in onophoudbaar paargedrag tegenover een vrouwtje waardoor ze wel eens gewond zouden kunnen raken. U kunt landschildpadden het best aanschaffen bij een dierenspeciaalzaak, dan weet u zeker dat u echte papieren mee krijgt.

Temperaturen

De temperaturen die de landschildpadden nodig hebben zijn ook heel erg verschillend. De ene leeft het liefst in een omgeving die ongeveer 16 graden is, de ander het liefst in 30 graden. Over het algemeen leven de meeste landschildpadden wel in het tropische klimaat, de schildpadden die in een wisselvallig klimaat voorkomen hebben zich aangepast, daarom houden zij een winterslaap.

Winterslaap

Zoals ik al zei hebben schildpadden zich zo ontwikkeld dat ze het gevaarlijke winterseizoen doorkomen. Ze graven een holletje onder een boomwortel, in een heuvel van grotere zoogdieren of op andere vorstvrije, niet natte plaatsen. Vaak gaan de dieren in een winterslaap als het onder de 18 graden komt. U kunt merken aan de schildpad dat hij langzaam naar zijn winterslaap toewerkt als hij minder eet en zijn darmen zoveel mogelijk leegt. Als de schildpad in zijn winterslaap is, gaat alles in zijn lichaam vertraagd, de stofwisseling werkt heel langzaam maar toch genoeg om niet te sterven. Schildpadden kunnen blijven leven door hun vetvoorraden.

Huisvesting binnen

U heeft de mogelijkheid een terrarium te kopen. U kunt makkelijk een aquarium kopen via internet met een klein scheurtje, die kan nog prima dienen als huis voor de landschildpad. Bedenk wel de lengte moet minimaal 5 keer zo groot zijn als de schildlengte van het volwassen dier. De bodembedekking moet ruw zijn zodat de schildpad zijn nagels kan afslijten en tocht en warmte vasthouden. U doet er goed aan om dagelijks de ontlasting uit het terrarium te halen.
Qua inrichting is het belangrijkste dat er een warmte lamp inzit van ongeveer 60 tot 100 wat. De schildpad moet zich onder de lamp kunnen verwarmen tot een graad of 36 tot 39, u kunt dit eventueel controleren met een thermometer.
De TL buizen voor de gewone verlichting stralen geen UV licht uit u kunt een speciale UVB lamp aanschaffen, dankzij deze lamp kan de schildpad vitamine D3 aanmaken wat er onder andere voor zorgt dat de schildpad geen zachte of misvormde botten krijgt.

Voedsel

In het wild eten zijn de meeste landschildpadden herbivoren en eten bijna alles wat ze tegenkomen waaronder voornamelijk:

  • grassen
  • struiken
  • kruiden
  • paardenbkoemen

Soms nemen ze een rupsje of een slakje of een ander insect dat op een blaadje zit om dierlijke eiwitten binnen te krijgen.

Vaak is er ook een mogelijkheid bij een boer andijvie, bloemkool resten enzovoorts mee te krijgen. Zorg wel dat het onbespoten groenten zijn. De pitten van appels. erwten, tuinbonen en citrusvruchten kunnen echter giftig zijn voor landschilpadden. Om te voorkomen dat de schildpad bodembedekking binnen krijgt kunt u het voedsel aanbieden op een plateau.

Ook kalk is erg belangrijk voor de landschildpad. Veel schildpadden hebben een kalk gebrek, zorg daarom voor voldoende kalk. U kunt u schildpad bijvoorbeeld een stuk zeeschuim ( schild van een inktvis) geven, dit is verkrijgbaar bij alle ietwat grotere dierenwinkels. Vooral bij jonge schildpadden is voldoende kalk van belang, omdat hun schild groot en stevig moet worden.
U kunt ook kalkpreperaat aanschaffen dat u over het voer kan strooien, bepoeder geen levend insect want het kan zijn dat deze zichzelf weer schoon poetst en dankzij de stress zullen er ook bijna geen goede voedingswaarden meer over zijn in het insect.
Overleg bij aanschaf wat u ongeveer denkt te gaan voeren en hoeveel u dan bij zult moeten voeren voor voldoende vitamines en calcium.

Water

Schildpadden drinken vrij weinig en onregelmatig, dit komt mede omdat de schildpad ook vocht haalt uit zijn eten. Er zijn schilpadden die graag ook baden in het water, houd daarom rekening met de grootte van de eventuele waterbak. Zorg dat het water minstens één maal per dag ververst wordt.

Met vriendelijke groet,
Frits Vinju

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

Gisteren | 12:49

Beste Julius f.vinju@hccnet.nl groet Frits Vinju

...
26.11 | 13:13

Ik heb nog een foto van mijn schoonvader uit de tijd , maar weet niet hoe ik deze kan toevoegen. Dries van Eekelen bokste bij Jan Loosekoot in de Valkenburgstr

...
25.11 | 14:45

Heer Ferringa, Deze naam zegt mij niets, ik ben ook van een andere generatie, wellicht kan ik wat oudere sporters eens vragen, groet Frits

...
25.11 | 12:01

Hallo, zegt de naam Andries van Eekelen u iets ?
Nu 87 jaar en gebokst in de jaren 50.

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE